Honung

Honung



Honung har använts genom mänsklighetens historia. Den har ansetts som en gåva från gudarna,

Honung kan skördas ur kupan 2-4 gånger från midsommar fram tills det att ljungen blommat över i september. Arbetsbin hämtar hem blommors nektar och i kupan förädlas den till honung samt torkas till rätt vattenhalt. Det är binas tillämnade vinterfoder som biodlaren skördar och som ersättning för det får bisamhället sockerlösning att övervintra på.

Nyslungad honung är flytande och blir grovkornig när den kanderar. För att få en slät och fin honung bereder man den genom att röra eller ympa den.

Färdig honung innehåller ca 18 % vatten, 79 % sockerarter (främst fruktsocker och druvsocker) samt 3 % övriga ämnen (mineraler, enzymer, spårämnen, syror, aromämnen och vitaminer).

Honungen har olika smak och färg beroende på binas nektarkällor.



Varje år delar föreningen ut ett vandringspris för bästa honung. Pristagaren får sitt namn ingraverat på en rökpust och får behålla priset ett år. Vinner man 3 år på rad tillfaller pokalen vinnaren. 2021 går priset över till Robin Johansson.

Tidigare års pristagare

I mat Honungens användning i mat är bred, i allt från bröd till efterrätter kan den användas. Kom ihåg att minska mängden vätska när socker ersätts med honung då den i sig innehåller 20 % vätska.


Recept

Som hälsomedel

En av de vanligaste sätten att använda honung är i te som lindring av halsont, men kom ihåg - honung får inte värmas mer än till 40 grader sedan förlorar den den sina hälsosamma egenskaper.

Honung har också använts till att läka sår.