Honung

Honung har använts genom mänsklighetens historia. Den har ansetts som en gåva från gudarna,


Honung kan skördas ur kupan 2-4 gånger från midsommar fram tills det att ljungen blommat över i september. Arbetsbin hämtar hem blommors nektar och i kupan förädlas den till honung samt torkas till rätt vattenhalt. Det är binas tillämnade vinterfoder som biodlaren skördar och som ersättning för det får bisamhället sockerlösning att övervintra på.


Nyslungad honung är flytande och blir grovkornig när den kanderar. För att få en slät och fin honung bereder man den genom att röra eller ympa den.


Färdig honung innehåller ca 18 % vatten, 79 % sockerarter (främst fruktsocker och druvsocker) samt 3 % övriga ämnen (mineraler, enzymer, spårämnen, syror, aromämnen och vitaminer).


Honungen har olika smak och färg beroende på binas nektarkällor.


Varje år prövas medlemmarnas honung efter sveriges biodlaes riksförbunds högt ställda kvalitetskrav. Vid godkännande får man rätt att andvända des sigill och etikett.